Porijeklo prezimena trebinjskih muslimana?! PDF  | Ispis |  E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 07 Siječanj 2010 18:41

Od ranije se zna da su se naučnim ispitivanjem, koja kazuju o porijeklu prezimena trebinjskih muslimana, bavili prof. dr. Hamdija Ćemerlić, prof dr Mustafa Kamerić, prof dr. Avdo Sućeska, prof dr. Sulejman Resulović, prof dr. Fehim Nametak i dr. Avdo Spaho. Istina bilo je i sporadičnih saznanja koja su trebala da potvrde opradanost tvrdnji o porijeklu prezimena brojnih muslimanskih porodica u Trebinju. Ipak, ono što je nauka verificirala, što je, na kraju, u brojnim knjigama, naučnim analizama, brošurama, publikovano, najuvjerljivija su ona saznanja do kojih su došli pomenuti naučnici. Ovaj put, najviše pažnje posvetio sam onim tvrdnjama do kojih su došli prof. dr. Avdo Sućeska, prof. dr. Hamdija Ćemerlić i moj brat prof. dr. Sulejman Resulović. Pomenuću da je Sulejman konsultovao brojne naučne izvore, postojeću literaturu, arhivsku građu, u Ankari, Istambulu, Beču, Dubrovniku, Orijentalnom institutu u Sarajevu, koji je na žalost, zločinačkom rukom  i granatama spaljen i srušen 1992.godine sa više miliona knjiga, arhivske građe neprocjenjive historijske vrijednosti. Ja sam, na molbu i prof. dr. Ćemerlića i prof. dr. Kamerića, kao i mog brata Sulejmana, prilikom dvomjesečnog boravka 1966. u Španiji obišao muzeje i pregledao arhivsku građu u Toledu, Granadi, Kordobi, uz dopuštenje uprava muzeja sve to fotokopirao i-predao naručiocima.


Iznenadna smrt prof. dr. Sulejmana Resulovića ( 2008.godine,) zaustavila je njegov rad na zaokruženju  izgrađenog stava o porijeklu porodica Resulović i Resulbegović, kao i brojnih drugih. Koristeći jedan dio te građe, kao i ono što su već ranije publikovali Ćemerlić, Sućeska, Nametak, Kamerić, pa i prof. dr. Hivzija Hasandedić, može se zaključiti: temeljni, korijen, porijekla  brojne trebinjske muslimanske porodice vuku iz Španije,Turske i Irana! Profesor dr. Mustafa Kamerić tvrdio je da su se prezimena dobijala zavisno od mjesta življenja, načina rada, zanata ili posla kojim se neko bavio, materijalnog i socijalnog statusa, pa čak nekada i ne tako rijetko ovisno od fizičkog izgleda! Zna se da su muslimani 800 godina vladali Španijom, darujući joj neslućene  ljepote arhitekture, infrastrukture, muzeja, medicine, udarajući temelje prvih diplomatskih službi na svijetu. Nakon krstaških progona, etničkog čišćenje i genocida, oni koji su ostajali živi, nalazili su spas u brojnim zemljama Magreba ( Alžir, Maroko,Tunis), neki u Turskoj, a brojni u zemljama Balkanskog poluotoka. Dokumenti kazuju: da su porodice Kabila, Zupčevića, Resulovića, Resulbegovića, Šehovića, Salahovića, Durakovića, Danovića, Čama, Hadihasanovića, Hadismajilovića, Selimovića, Habula, Bučuka, Gelja,Golića,Volića i Šahovića porijeklom iz Španije. Za Resuloviće i Resulbegoviće je, u više izvora, utvrđeno da su nakon izgona iz Španije došle u Herceg Novi odnosno Risan, a odatle nakon ne baš susretljivog prijema od Crnogoraca pravoslavaca, jedno pleme je došlo u Trebinje, drugo u Počitelj, a treće u Sandžak, dok su Resulbegovići došli u Trebinje i otisnuli se južnije od Risna u Ulcinj gdje i danas žive.
Porodice Alečkovića, Arnautovića, Arslanagića, Alijagića, Busuladžića, Babovića, Begovića, Galijatovića, Nikontovića, Saradžića, Ramića i Šarana, vuku svoje porijeklo iz Turske, dok  porodične korijene iz Irana vuku porodice Fetahagića, Balaća, Bajramovića, Karamehmedovića, Đonlagića, Mursela i Ćerimagića,Cvijetića, Ovčina, Kapića, Barakovića ,Salihamdžića, Fazlinovića, Spahovića, Hadžiahmetovića, Hadžovića,…
  Naravno, ratovi i druge nepogode i  kataklizme učinile su da su mnoge porodice nestajale, mnoge su se raselile ali ostaje činjenica, naukom dokaziva, da je najveći broj svoje korijene vukao iz pomenutih zemalja i destinacija.

 

POJAŠNJENJE: Porijeklo prezimena trebinjskih muslimana?

----------------------------------
Vezano za ovu objavljenu,  ( ja bih rekao, samo načetu!) temu izazvalo je dosta reagovanja, pitanja i putem portala ali i mog kućnog e maila. Brojni se pitaju; koliko su publikovani podaci vjerodostojni?!?!
To jeste pravo mnogim da pitaju, ali ja sam samo navodio mišljenja, publikovane stavove, istraživačke radove, uglednih naučnika i akademika; prof dr Mustafe Kamerića, prof dr  Avda Sućeske, prof dr Hamdije Ćemerlića, prof dr Sulejmana Resulovića, prof dr Muhameda Hadžijahica, prof dr Fehima Nametka. Prema tome, to su naučna saznanja, verifikovana, publikovana i koja se u više slučajeva koriste kao krunski dokaz našeg porijekla.
Pitan sam u kojim se knjigama može nešto više saznati o porijeklu prezimena?
Evo, navodim samo one koje sam ja koristio, koje sam godinama proučavao i koristio.
Prof dr Fehim Nametak:" Mehmed Halifa Bošnjak",
Prof dr Avdo Sućeska: 'Otomansko carstvo na Balkanu",'Bosanski muslimani u okviru Otomana",
prof dr Hamdija Ćemerlić: " Muslimani u Jugoslaviji",'Bosnian Congres the War in Bosnia",
Prof  Emin Čustović: "Zubato sunce i Vrijeme nezaborava",
Adil Zulfikarpašić: "Bošnjak",
Prof dr Osman Sokolović: "'Prilike u Bosni potkraj XVII stoljeća" i 'Potomci muslimanskih pokrštenika u Lici",
Mula Mustafa Bašeskija:"Ljetopisi",
Prof dr Hamdija Kreševljaković: 'Bitka pod Banjalukom",
Prof dr Hamdija Kapidžić: "Prilozi za istoriju Bosne i Hecegovine:,
Ivan Frano Jukić: "Putopisi i istorijsko-etnografski radovi",
Prof dr Sulejman Resulovic:" Put istine; od Granade preko Risna do Trebinja",
Prof dr Omer Lutfi BARKAN:" Bosanski muslimani-historijska geneza",
Prof dr Muhamed Hadžijahić:" Porijeklo bosanskih Muslimana',
Prof dr Aleksandar Solovjev:"Nestanak bogumilstva i islamizacija Bosne",
Dr Adem Handžić: 'Etničke promjene u Bosni i Hercegovini"
Prof dr Nedim Filipović: 'Osvrt na položaj bosanskog seljaštva u prvoj polovini uspostavljanja osmanske vlasti" I,
Safvet-beg Bašagić: " Rukopisi; o porijeklu prezimena hercegovačkih muslimana"
 
 
Konačno dva često postavljena pitanja; Crnogorski izvori kazuju o našem porijeklu?! Bujrum-neka se prihvati to tumačenje i 'naučna' spoznaja, utemeljena još od Petra Petrovića Njegoša o "poturicama"?!
Drugi, navode da su , većina, trebinjskih muslimanskih porodica porijeklom iz Risna?!! Zaboravlja se samo jedna činjenica, historijski dokazana; odakle toliko muslimani u Risnu?!
Na kraju, dužan sam da kažem; sve sto sam naveo u objavljenom tekstu ( a o tome sam pisao još l984.g., 86. i 89.u 'Oslobođenju'i 'Svijetu" ) jeste plod saznanja do kojih sam dolazio čitajući naučnu literaturu, razgovarajući sa pojedinim autorima tih djela, pa i svojim istraživanjem kada sam kao novinar boravio u Španiji l966.godine, Turskoj l964.i l968.godine, i u Bratislavi l978.gdje sam i u Biblioteci našao  'Rukopise' Safvet-bega Bašagića.
Nije mi jasno, o kakvoj se 'nehronologiji' ili "za hronološkim"prikazima radi?!!


(A.Resulović)

Ažurirano ( Ponedjeljak, 15 Veljača 2010 09:45 )
 

Comments  

 
+1 #25 2013-12-09 09:02
zna li se nesto vise odakle dolaze babovici
Quote
 
 
+3 #24 2013-10-11 19:06
Ima li ovdje iko iz Bosne?
Quote
 
 
0 #23 2013-09-15 14:07
Da li možete nešto reći o porijeklu prezimena Halilagić koja sada nastanjeni okolici Lukavca kod Tuzle.Kako mi je moj otac kazivao Njegov otac je rođen u Tuzli a i živjeli su kod livnice.ali su kada se oduzimala imanja preselili na imanje kod Lukavca,njegov djed je prije prezimena Halilagić imao
dva prezimena Arslanagić-Halilagić.Otac kaže da je čuo da su porijeklom iz Trebinja.
Quote
 
 
+1 #22 2013-09-12 22:36
Selam
Zna li neko o porijeklu Selimovica iz Bratunca tacnije selo Podcaus, koliko sam ja cuo da je moje porijeklo i Novog Pazara, ali eto da vidim dali zna ko od vas
Selam
Quote
 
 
0 #21 2013-08-03 15:56
Sellam

Iz Cazina sam,moje prezime Kapić je poprilično brojno u Cazinu i manje Vel.Kladuša.Možete li mi reći nesto vise o navedenom .hvala
Quote
 
 
0 #20 2013-05-13 13:16
Jel mi moze netko vise napisat,ili dat uputak za prezime SELIMOVIĆ.Hvala
Quote
 
 
0 #19 2013-03-20 13:33
Hvala vam na ovom članku na koji sam naišla slučajno htijući saznati više o porijeklu trebinjskih Zupčevića. Ovo je vjerovatno najopširniji tekst na ovu temu dostupan na internetu. Ukoliko postoji neki vid objavljenog teksta naučnog rada vašg rahmetli brata ili vi i članovi vaše obitelji namjeravate u budućnosti to objaviti voljela bih posjedovati takvu knjigu, a sigurna sam da i mnogi drugi, koji nose neka od navedenih prezimena imaju takvu želju.
Još jednom puno vam hvala na ovom tekstu.
Quote
 
 
0 #18 2013-03-05 03:07
Veoma zanimljivo!

Jako me interesuje da li su Kabili ustvari Kalabici, i da li to ima veze sa selom Kalabe blizu Kljuca? Isto me interesuje ako se zna sta odakle su Harambasic?
Quote
 
 
+2 #17 2012-03-03 08:57
Quoting Edin Kabil:
Postovani,

Porodica Kabil historijski gledajuci potice iz regiona sjeverne Afrike, odnosno Alzira i Maroka gdje i danas postoji region Kabilija, sa autohtonim stanovnistvom koje genotipski ne pripada niti arapima, niti lokalnim berberima. Tradicionalno su se bavili stocarstvom sto je kasnije i bio uzrok dolaska u Evropu.

Jos prije vise stoljeca primili su Islam od putujucih sufijskih misionara Kaderijskog reda (vise u djelu Thomasa Arnolda) a i danas su sem u Francuskoj najzastupljenij i u Alziru i Maroku gdje bastine zaseban jezik i pismo(postoje brojne online zajednice, sto lokalne, sto u egzilu mahom u postkolonijalno j Francuskoj koje bastine tradiciju i jezik i imaju web portale na maternjem kabilskom jeziku).

EDIT PIAF I ZINEDIN ZIDANE SU TAKODJER KABILIJANI. JEDAN DIO KABILIJANA JE JOŠ U KATOLIČKOJ VJERI O ČEMU IMA NA YOUTUBE PODOSTA VIDEOZAPISA.
Quote
 
 
+2 #16 2011-12-06 23:40
U ovaj dio Evrope dolaze u prvoj polovini 18 st. i to u podrucje spomenutog Risna u danasnjoj CG, odakle se kasnije migracijama porodicno stablo stacionira u Trebinju (dosta podataka je moguce naci u Zemaljskom muzeju BIH). Nakon visegodisnjeg istrazivanja o svim aspektima familije, i detaljima dolaska ovdje a citava saga seze do Jemena i vremena Isaa a.s./Isusa, nisam nikada naisao na podatke da porodica postoji u Spaniji, niti da je imala doticaja ili ogranaka u tom dijelu?!
Ako posjedujete neki trag bilo bi mi drago da me uputite a moj kontakt je
engramx@hotmail .com

Hvala i m.selam,
Edin dr Kabil
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

RocketTheme Joomla Templates